پیشگفتار

با افزایش روز افزون مدارات الکترونیک و نامحدود بودن مدارات، به کاراندازی آنها بدون وجود منابع تغذیه امکان­پذیر نیست. ساده­ترین راه به کار انداختن دستگاه­های الکترونیک استفاده از باطری می­باشد ولی چون بعضی از مدارات جریان زیادی می­کشند، استفاده از باطری به صرف نبوده و ممکن است که باطری مورد نیاز در دسترس نباشد. راحت­ترین کار استفاده از منابع تغذیه­ای است که از برق شهر تغذیه می­کنند ولتاژهای مختلف با جریان­های متفاوتی را در اختیار ما قرار می­دهند. در این کتاب ۵۰ نقشه مدارات تغذیه چاپ شده است. شما می­توانید هرکدام را برحسب بودجه و احتیاج خود ساخته و از آن استفاده کنید، حتی ممکن است که قسمت­های مختلف از یک مدار را تغییر دهید یا خود منابع تغذیه­ای بر حسب نیاز خود طراحی کنید. برای طراحی لازم است که با کار قطعاتی که در منبع تغذیه وجود دارد آشنایی پیدا کنید. بنابراین فصل اول به این امر اختصاص یافته است. در این قسمت از فرمول­های پیچیده دوری شده و سعی گردیده تا مطالب به زبانی ساده بیان شوند.

فهرست پخش اول

۱- علائم

۲- برق- جریان- ولتاژ- آثار جریان

۳- انواع جریان- جریان متناوب

۴- جریان مستقیم

۵- باطری

۶- مقاومت

۷- مقاومت متغیر

۸- پتانسیومتر- فیوز

۹- خازن

۱۰- دیود

فهرسا بخش دوم

۱- آداپتور نیم موج

۲- آداپتور نیم موج کاملتر

۳- آداپتور تمام موج

۴- آداپتور تمام موج پل

۵- آداپتور چند ولتاژی

۶- دوبلر ولتاژ

۷- تریپلر ولتاژ

۸- منبع تغذیه دوبل برای ICهای STK

۹- تهیه ولتاژ ۹V از برق شهر بدون ترانس

۱۰- منبع تغذیه بسیار صاف برای مدارات لامپی

نقشه الکترونیک از یک سری علائم تشکیل شده­اند ابتدا باید علائم را شناخت تا در موقع استفاده از نقشه­های گوناگون دچار اشکال نشوید.

برق (Electricity)

برق یا الکتریسته که باعث به کار افتادن تمامی دستگاه­های الکترونیک از قبیل رادیو ضبط صوت- آمپلی فایرها- آلارم­ها و … می­شود از دو عامل جریان و ولتاژ تشکیل شده است.

جریان (Current)

جریان از ذرات بسیار ریز غیرقابل دیدی تشکیل شده که در مدار جاری می­شوند. واحد جریان آمپر (Amper) است. و آن را با حرف نشان می­دهند.

ولتاژ (Voltage)

عاملی است که جریان را در مدار به حرکت در می­آورد. واحد ولتاژ ولت (volt) است و آن را با حرف v نشان می­دهند.

آثار جریان (Effcts of current)

جریان برق دارای سه اثر گرمایی- شیمیایی و مغناطیسی می­باشد. برای پی بردن به این آثار می­توان مثال­هایی زد. اگر یک اطوی برقی را به برق متصل کنید بعد از مدتی داغ می­شود. این مربوط به خاصیت گرمایی برق است. می­توان آب را به­وسیله­ برق تجزیه نمود و به­وسیله آن گاز ئیدرژن و اکسیژن بدست آورد. در این حالت از خاصیت شیمیایی استفاده شده است. در موتورهای الکتریکی- رله­ها- بلندگوها از خاصیت مغناطیسی برق استفاده شده است.

انواع جریان (Kinds of current)

جریان کلا به دو دسته تقسیم می­شود. یکی جریان متناوب یا AC و دیگری جریان مستقیم یا DC

جریان متناوب (Alternating current)

اگر در سیمی جهت الکترونها دائکا تغییر کند، جریان مدار متناوب خواهد بود. در شکل زیر جریان متناوب نشان داده شده است. یک تناوب کامل را در یک سیکل (cycle) گویند. هر سیکل از دو نیم سیکل مثبت و منفی تشکیل شده است. تعداد سیکل در ثانیه را فرکانس (Frequency) گویند. اگر جریانی دارای ۶۰ سیکل در ثانیه باشد فرکانس آن ۶۰c/s خواهد بود.

آداپتور نیم موج کاملتر

این مدار از مدار قبل کاملتر می­باشد و جریان خروجی آن صافتر است.

ثانویه ترانس ۶۰۰Ma-9V البته می­توان از ترانس با جریان ۳۰۰Ma تا ۱A استفاده کرد. اگر می­خواهید شاسی مدار مثبت باشد جهت دیود و خازنها را عوض کنید و مقاومت را بین دو سر مثبت خازنها شیمیایی قرار دهید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code